Nieuwsarchief

Over farmacogenetica.

31-08-2014
Agressie als bijwerking van antidepressiva

19-03-2015
Het DNA paspoort van Katja Schuurman
In het Erasmus MC Rotterdam maken ze sinds kort DNA-paspoorten. Met zo’n paspoort kunnen medicijnen op maat worden voorgeschreven. Weken geleden heeft Katja haar speeksel af gegeven. Nu gaat ze het lab in en krijgt ze haar eigen DNA-paspoort. Bijzonder, want Katja hoort bij één van de eerste tien mensen die het paspoort krijgt. Binnenkort kan iedereen er één laten maken. Met het paspoort kun je naar je apotheek gaan. Daar weten ze dan precies welke medicatie voor jou geschikt is. Zo slik je nooit teveel, te weinig of iets wat bij jou niet aanslaat.
Bekijk hier het DNA paspoort van Katja Schuurman: http://www.npo.nl/katjas-bodyscan/17-03-2015/WO_NCRV_812369

15-02-2015
Iedereen een DNA paspoort?
Bijwerkingen zijn een groot medisch probleem. DNA onderzoek kan laten zien voor welke medicijnen iemand overgevoelig is. Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu dat er een DNA-paspoort voor meer patiënten beschikbaar komt.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/iedereen-een-dna-paspoort

31-08-2014
Agressie als bijwerking van antidepressiva
Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gaat onderzoek doen naar agressie door gebruik van antidepressiva. In KRO Brandpunt (22:35, NPO 2) kondigt Lareb zondagavond aan dat zij in samenwerking met de Erasmus Universiteit het DNA van gebruikers met aggresieklachten onder de loop gaat nemen. Lees hier het volledige artikel van KRO Brandpunt. 

03-05-2014
Medicijnen werken bij veel patiënten niet goed
10 tot 20 procent van alle patiënten loopt het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Een dna-test kan uitsluitsel geven.
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.

02-04-2014
Test dna van patiënt voor hij antidepressiva krijgt
Een toenemend aantal huisartsen en psychiaters laat patiënten eerst testen voordat ze antidepressiva krijgen voorgeschreven. Het gaat om tests die voorspellen of patiënten een afwijkend genetisch profiel hebben waardoor ze antidepressiva te langzaam of te snel afbreken. Daardoor kunnen extreme bijwerkingen optreden. 
Dit zegt de vrijdag geïnstalleerde hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC in Rotterdam: "Onder artsen neemt het bewustzijn toe dat we steeds beter kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op geneesmiddelen, omdat dit voor een deel is vastgelegd in het dna."
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.