Nieuwsarchief farmacogenetica


Relevant nieuwsarchief over farmacogenetica.


2019
Hoe genetisch onderzoek ernstige bijwerkingen door chemo kan voorkomen

Wereldwijd overlijden jaarlijks naar schatting honderden patiënten door de chemokuur. Het aantal kankerpatiënten dat ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt door het veelgebruikte chemomedicijn 5-FU kan drastisch omlaag door alle patiënten vooraf genetisch te testen en daarna eventueel de dosis aan te passen. Nederlands onderzoek onder elfhonderd patiënten in zeventien ziekenhuizen levert daarvoor nu het definitieve bewijs.
Lees hier het volledige artikel
Seville 16-18 october 2019 
5th ESPT Congress 2019, Seville
Precision Medicine and Personalised Health
Info


 2017
Opening Farmacogenetica polikliniek Erasmus MC

In het Erasmus MC in Rotterdam wordt een polikliniek Farmacogenetica geopend.
Patiënten die beginnen met psychiatrische medicatie kunnen hier terecht.
De dosering van hun medicatie wordt hierbij vastgesteld op basis van hun DNA-profiel.
Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017
http://www.ggznieuws.nl/home/psychiatrische-medicatie-op-basis-dna-profiel/
https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/Medicatie-op-basis-DNA-profiel/
13-04-2017

Jubileum congres KNM
Farmacogenetica stond centraal in het 175 jarig jubileum congres van de KNMP in Beatrix theater in Utrecht afgelopen week. Meer dan 1400 apothekers weten nu alles over farmacogenetica! Voor 360 apothekers is door het Erasmus MC een DNA paspoort gemaakt. Een aantal hiervan is in een workshop mede verzorgd door prof. dr. Ron van Schaik (anoniem) besproken.
https://www.nvkc.nl/farmacogenetica-op-knmp-congres
https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2017/farmacogenetica-thema-tijdens-feestelijk-jubileumcongres


04-10-2017

ESPT Congres
Het vierde internationale congres van de European Society for Phamacogneomics & Personalised Therapy (www.esptnet.eu) stond 4 dagen lang in het teken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Farmacogenetica.
https://www.yumpu.com/en/document/view/59139794/espt-2017-fourth-conference


03-11-2017

Ontwikkelingen in de Geneeskunde
De Farmacogenetica werd uitgebreid besproken tijdens het symposium Ontwikkelingen in de Geneeskunde: een huisartsensymposium gehouden in de Doelen in Rotterdam op 2 en 3 November.
https://www.erasmusmc.nl/congresbureau-cs/het-congresbureau/agenda/4331571/ontwikkelingen2017


19-05-2016

25-jarig bestaan Lareb
Donderdag 19 mei vond een feestelijk en inspirerend symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van Bijwerkingencentrum Lareb plaats, waar het belang van aandacht voor bijwerkingen bij de patiënt werd onderstreept.
Het symposium werd geopend door minister Schippers. Zij sprak haar felicitaties uit en kwam niet met lege handen: zij maakte kenbaar dat het ministerie extra geld beschikbaar stelt aan Lareb om de veiligheid van biologische geneesmiddelen te kunnen bewaken. Farmacogenetica was onderdeel van het programma als een van de initiatieven om het risico op bijwerkingen te voorkomen.
https://www.lareb.nl/nl/news/symposium-lareb-25-jaar-aandacht-voor-bijwerkingen-belangrijk-voor-pati%C3%ABnt/


29-01-2016

Kamerbrief Visie op Geneesmiddelen
In haar kamerbrief Visie op Geneesmiddelen van Januari 2016 heeft Minister Schippers de Farmacogenetica en het DNA-paspoort voor medicatie aangehaald als gerichte toepassing en ontwikkeling van diagnostiek ter ondersteuning van de behandeling van patienten met geneesmiddelen..
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/01/29/kamerbrief-over-visie-op-geneesmiddelen2017
Opening Farmacogenetica polikliniek Erasmus MC

In het Erasmus MC in Rotterdam wordt een polikliniek Farmacogenetica geopend.
Patiënten die beginnen met psychiatrische medicatie kunnen hier terecht.
De dosering van hun medicatie wordt hierbij vastgesteld op basis van hun DNA-profiel.
Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017
http://www.ggznieuws.nl/home/psychiatrische-medicatie-op-basis-dna-profiel/
https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/Medicatie-op-basis-DNA-profiel/


19-03-2015

Het DNA paspoort van Katja Schuurman
In het Erasmus MC Rotterdam maken ze sinds kort DNA-paspoorten. Met zo’n paspoort kunnen medicijnen op maat worden voorgeschreven. Weken geleden heeft Katja haar speeksel af gegeven. Nu gaat ze het lab in en krijgt ze haar eigen DNA-paspoort. Bijzonder, want Katja hoort bij één van de eerste tien mensen die het paspoort krijgt. Binnenkort kan iedereen er één laten maken. Met het paspoort kun je naar je apotheek gaan. Daar weten ze dan precies welke medicatie voor jou geschikt is. Zo slik je nooit teveel, te weinig of iets wat bij jou niet aanslaat.
Bekijk hier het DNA paspoort van Katja Schuurman: http://www.npo.nl/katjas-bodyscan/17-03-2015/WO_NCRV_81236915-02-2015

Iedereen een DNA paspoort?
Bijwerkingen zijn een groot medisch probleem. DNA onderzoek kan laten zien voor welke medicijnen iemand overgevoelig is. Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu dat er een DNA-paspoort voor meer patiënten beschikbaar komt.
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/iedereen-een-dna-paspoort
31-08-2014
Agressie als bijwerking van antidepressiva

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb gaat onderzoek doen naar agressie door gebruik van antidepressiva. In KRO Brandpunt (22:35, NPO 2) kondigt Lareb zondagavond aan dat zij in samenwerking met de Erasmus Universiteit het DNA van gebruikers met aggresieklachten onder de loupe gaat nemen. Lees hier het volledige artikel van KRO Brandpunt. 
03-05-2014

Medicijnen werken bij veel patiënten niet goed
10 tot 20 procent van alle patiënten loopt het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Een dna-test kan uitsluitsel geven.
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.
02-04-2014

Test dna van patiënt voor hij antidepressiva krijgt
Een toenemend aantal huisartsen en psychiaters laat patiënten eerst testen voordat ze antidepressiva krijgen voorgeschreven. Het gaat om tests die voorspellen of patiënten een afwijkend genetisch profiel hebben waardoor ze antidepressiva te langzaam of te snel afbreken. Daardoor kunnen extreme bijwerkingen optreden. 
Dit zegt de vrijdag geïnstalleerde hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC in Rotterdam: "Onder artsen neemt het bewustzijn toe dat we steeds beter kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op geneesmiddelen, omdat dit voor een deel is vastgelegd in het dna."
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.