Antidepressiva
Moord onder invloed van antidepressiva
Aurélie maakte een einde aan het leven van haar dochter Rosa en zwaar gehandicapte zoon Lucas. Een daad onder invloed van antidepressiva, vertellen haar ouders aan EenVandaag.
Aurélie is volgens hen niet de enige die zo handelde door antidepressiva.
Rechters gaan er vooralsnog niet in mee dat de medicatie het handelen beïnvloedde. Vlak voor het hoger beroep in de zaak van hun dochter willen de ouders van Aurélie aandacht voor de bijwerkingen van antidepressiva zoals paroxetine.
Dosering aanpassen
Hoogleraar Farmocogenetica bij de Erasmus Universiteit Ron van Schaik zegt ook dat er een relatie tussen agressie en antidepressiva lijkt te bestaan. “We moeten alles op alles zetten om dit te voorkomen. Antidepressiva zijn niet onschadelijk, er kunnen bijwerkingen optreden.” Hij vraagt zich af in hoeverre mensen die starten met het slikken van antidepressiva van tevoren uitgelegd krijgen dat agressie een bijwerking kan zijn.
“Mensen reageren verschillend op antidepressiva. Sommigen goed, sommigen hebben bijwerkingen, sommigen helemaal niet”, legt van Schaik uit. “Het verschil kan samenhangen met hoe goed je lever de medicatie kan afbreken.”
DNA-paspoort
Het onderzoeksveld van Van Schaik, de farmacogenetica, houdt zich bezig met DNA-analyse om te kijken of iemand een enzym in de lever heeft dat medicatie af kan breken. “5 tot 10 procent van de mensen heeft dat enzym niet als gevolg van overerving”, legt van Schaik uit. “Dat betekent dat iemand met een hogere bloedsuikerspiegel op een standaarddosering een grotere kans heeft op bijwerkingen.”
Ook is er een groep dat maar de helft van het enzym heeft. “Dus als je het bij elkaar optelt, zou de helft van de patiënten gebaat zijn bij doseringsaanpassing op basis van het DNA-profiel”, zegt Van Schaik. Wat hem betreft komt er meer onderzoek naar de relatie tussen agressie en antidepressiva. “Mocht DNA voorspellend zijn, dan wil je die informatie gebruiken. Maar dan moet je dat wel vaststellen; daar is onderzoek voor nodig.”