Nieuwsarchief
Hoe genetisch onderzoek ernstige bijwerkingen door chemo kan voorkomen
2019 – Wereldwijd overlijden jaarlijks naar schatting honderden patiënten door de chemokuur.
Het aantal kankerpatiënten dat ernstig ziek wordt of zelfs overlijdt door het veelgebruikte chemo medicijn 5-FU kan drastisch omlaag door alle patiënten vooraf genetisch te testen en daarna eventueel de dosis aan te passen. Nederlands onderzoek onder elfhonderd patiënten in zeventien ziekenhuizen levert daarvoor nu het definitieve bewijs.
Vierde Nederlandse Cell Free DNA Symposium
2019 – Grensverleggende innovaties in moleculaire diagnostiek
Ieder jaar wordt in juni in Utrecht het Nederlandse cell free DNA Symposium georganiseerd, afwisselend door de Commissie Moleculaire Diagnostiek (CMBD) van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) en de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP).
Vrijdag 19 juni 2020 | Utrecht |
• Daan van den Broek (NKI, namens NVKC) |
• Ed Schuuring (UMC Groningen, namens NVVP) |
• Ron van Schaik (Erasmus MC, namens NVKC) |
5th ESPT Congress 2019
2019 – The 5th International Congress of the European Society for Pharmacogenomics and Personalised Therapy will be held from Wednesday October 16 to Friday October 18 in Seville, Spain.
The ESPT 2019 congress will again bring together leading international scientists and healthcare professionals who are actively working in the fields of Pharmacogenomics and Personalised Therapy. After successful events in the previous years (Catania 2017, Budapest 2015, Lisbon 2013, Bled 2011), we are very happy to have our 2019 meeting in Spain, in collaboration with the Spanish Society for Pharmacogenetics and Pharmacogenomics (SEFF). The theme of the ESPT 2019 congress is Precision Medicine and Personalised Health.
Opening Farmacogenetica polikliniek Erasmus MC
2017 – In het Erasmus MC in Rotterdam wordt een polikliniek Farmacogenetica geopend.
Patiënten die beginnen met psychiatrische medicatie kunnen hier terecht.
De dosering van hun medicatie wordt hierbij vastgesteld op basis van hun DNA-profiel.
Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017.
Jubileum congres KNM
2017 – Farmacogenetica stond centraal in het 175 jarig jubileum congres van de KNMP in Beatrix theater in Utrecht op 13-04-2017.
Meer dan 1400 apothekers weten nu alles over farmacogenetica! Voor 360 apothekers is door het Erasmus MC een DNA paspoort gemaakt. Een aantal hiervan is in een workshop mede verzorgd door prof. dr. Ron van Schaik (anoniem) besproken.
4th ESPT Congres 2017
2017 – Het vierde internationale congres van de European Society for Phamacogneomics & Personalised Therapy (www.esptnet.eu) stond 4 dagen lang in het teken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Farmacogenetica.
04-10-2017
More info
Ontwikkelingen in de Geneeskunde
2017 – De Farmacogenetica werd uitgebreid besproken tijdens het symposium Ontwikkelingen in de Geneeskunde: een huisartsen symposium gehouden in de Doelen in Rotterdam op 2 en 3 november.
03-11-2017
25-jarig bestaan Lareb
2016 – Donderdag 19 mei vond een feestelijk en inspirerend symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van Bijwerkingen centrum Lareb plaats, waar het belang van aandacht voor bijwerkingen bij de patiënt werd onderstreept.
Het symposium werd geopend door minister Schippers. Zij sprak haar felicitaties uit en kwam niet met lege handen: zij maakte kenbaar dat het ministerie extra geld beschikbaar stelt aan Lareb om de veiligheid van biologische geneesmiddelen te kunnen bewaken. Farmacogenetica was onderdeel van het programma als een van de initiatieven om het risico op bijwerkingen te voorkomen.
19-05-2016
Kamerbrief Visie op Geneesmiddelen
2016 – In haar kamerbrief Visie op Geneesmiddelen van Januari 2016 heeft Minister Schippers de Farmacogenetica en het DNA-paspoort voor medicatie aangehaald als gerichte toepassing en ontwikkeling van diagnostiek ter ondersteuning van de behandeling van patiënten met geneesmiddelen.
Het DNA paspoort van Katja Schuurman
2015 – In het Erasmus MC Rotterdam maken ze sinds kort DNA-paspoorten. Met zo’n paspoort kunnen medicijnen op maat worden voorgeschreven. Weken geleden heeft Katja haar speeksel af gegeven.
Nu gaat ze het lab in en krijgt ze haar eigen DNA-paspoort. Bijzonder, want Katja hoort bij één van de eerste tien mensen die het paspoort krijgt. Binnenkort kan iedereen er één laten maken. Met het paspoort kun je naar je apotheek gaan. Daar weten ze dan precies welke medicatie voor jou geschikt is. Zo slik je nooit teveel, te weinig of iets wat bij jou niet aanslaat.
19-03-2015
Bekijk hier het DNA paspoort van Katja Schuurman.
Iedereen een DNA paspoort?
2015 – Bijwerkingen zijn een groot medisch probleem. DNA onderzoek kan laten zien voor welke medicijnen iemand overgevoelig is.
Onderzoekers van het Erasmus MC willen nu dat er een DNA-paspoort voor meer patiënten beschikbaar komt.
15-02-2015
Agressie als bijwerking van antidepressiva
2014 – Het Nederlands Bijwerkingen centrum Lareb gaat onderzoek doen naar agressie door gebruik van antidepressiva.
In KRO Brandpunt (22:35, NPO 2) kondigt Lareb zondagavond aan dat zij in samenwerking met de Erasmus Universiteit het DNA van gebruikers met aggresieklachten onder de loupe gaat nemen.
31-08-2014
Medicijnen werken bij veel patiënten niet goed
2014 – Tien tot 20 procent van alle patiënten loopt het risico dat geneesmiddelen niet goed werken doordat hun lever medicijnen verkeerd afbreekt. Dat kan ernstige, soms levensbedreigende gevolgen hebben. Die patiënten hebben minder of juist meer dan de standaard dosis nodig, maar zij weten dat meestal niet. Een DNA test kan uitsluitsel geven.
03-05-2014
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant.
Test DNA van patiënt voor hij antidepressiva krijgt
2014 – Een toenemend aantal huisartsen en psychiaters laat patiënten eerst testen voordat ze antidepressiva krijgen voorgeschreven. Het gaat om tests die voorspellen of patiënten een afwijkend genetisch profiel hebben waardoor ze antidepressiva te langzaam of te snel afbreken. Daardoor kunnen extreme bijwerkingen optreden.
Dit zegt de vrijdag geïnstalleerde hoogleraar farmacogenetica Ron van Schaik van het Erasmus MC in Rotterdam: “Onder artsen neemt het bewustzijn toe dat we steeds beter kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op geneesmiddelen, omdat dit voor een deel is vastgelegd in het dna.”
02-04-2014